Δημιουργήστε το επαγγελματικό σας πορτφόλιο σε 7 ημέρες

Αρκετές φορές βρέθηκα στην ανάγκη να παραπέμψω συνεργάτες, φίλους, γονείς ή άλλους επαγγελματίες στην προσωπική μου ιστοσελίδα για να δουν ανακοινώσεις, δείγματα της δουλειάς μου, στοιχεία επικοινωνίας, επιπλέον υλικό για το μάθημα, ανακοινώσεις σε συνέδρια και γενικά πληροφορίες για τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες. Η επαγγελματική κάρτα πλέον τείνει να εκλείψει, καθώς είναι πιο εύκολο να παραπέμψει κανείς εξ αποστάσεως στον προσωπικό του ιστοχώρο, παρά να δώσει μια κάρτα αυτοπροσώπως. Εξάλλου, η μεγαλύτερη διάδραση γίνεται στα κοινωνικά δίκτυα σε καθημερινή βάση, παρά σε κάποιο συνέδριο, συνάντηση, έκθεση βιβλίου κτλ.

Ακολουθώντας τα επόμενα βήματα θα επιχειρήσω να φτιάξω εκ νέου το πορτφόλιό μου ως καθηγητής Γερμανικών, να γράψω ένα ολοκληρωμένο προφίλ και να ξεκινήσω να ανεβάζω δείγματα δουλειάς και άρθρα. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε την πορεία που προτείνω, στο τέλος της εβδομάδας θα έχετε ένα πορτφόλιο που μπορείτε να το συμπληρώσετε με επιπλέον υλικό και άρθρα γρήγορα και εύκολα. Τη διαδικασία μπορείτε να την παρακολουθήσετε στη διεύθυνση users.sch.gr/koantoniou

1η μέρα- Επιλέξτε πλατφόρμα και κάντε εγγραφή

Ενώ παλιότερα χρειαζόταν εξειδικευμένες γνώσεις προγραμματισμού, το 2018 έχουμε τη δυνατότητα να φτιάχνουμε δυναμικές ιστοσελίδες γρήγορα και δωρεάν. Με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα δείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας αρκετές επιλογές για να φιλοξενήσετε το ηλεκτρονικό πορτφόλιο. Για ευκολία προτείνω 4 παροχείς, ωστόσο η τελευταία επιλογή χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις ΤΠΕ:

  1. WordPress.com
  2. Blogger.com
  3. Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο- Εκπαιδευτικές Κοινότητες και Ιστολόγια
  4. Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο- Φιλοξενία Ιστοσελίδων

Στο WordPress.com και στο Blogger.com μπορούν να κάνουν εγγραφή και να αποκτήσουν λογαριασμούς όλοι, ενώ στις υπηρεσίες του ΠΣΔ μόνο διορισμένοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Αν διαθέτετε λογαριασμό στη Gmail, έχετε αυτόματα πρόσβαση και στο Blogger.com, οπότε δε χρειάζεται να κάνετε κάτι επιπλέον παρά να μπείτε στην υπηρεσία. Αν και οι παραπάνω υπηρεσίες ξεκίνησαν ως διαδικτυακά ημερολόγιο (blogs), στο μεταξύ έχουν εξελιχθεί σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης περιεχομένου. Μπορείτε να ανεβάσετε άρθρα, πολυμέσα και να δημιουργήσετε φόρμες επικοινωνίας, συλλογές φωτογραφιών κτλ. Αφού αποφασίσετε ποια υπηρεσία θα χρησιμοποιήσετε και κάνετε την εγγραφή, θα πρέπει να επιλέξετε όνομα.

Η διεύθυνση που θα έχει το ιστολόγιο χωρίζεται σε 3 μέρη: onoma.wordpress.com ή onoma.blogspot.com. Στο ΠΣΔ σας ανατίθεται αυτόματα όνομα, όπως το δικό μου users.sch.gr/koantoniou. Για λόγους επαγγελματισμού θα σας πρότεινα να βάλετε το όνομα πρώτα και μετά το επώνυμο όπως kostasantoniou.blogspot.com, ωστόσο αυτό δεν ήταν διαθέσιμο κι έτσι επέλεξα το kostascantoniou.blogspot.com (δεν έχει περιεχόμενο, το έφτιαξα για παράδειγμα). Για τις ανάγκες του άρθρου επέλεξα να δημοσιεύσω το δικό μου πορτφόλιο στο ΠΣΔ- Φιλοξενία Ιστοσελίδων.

και 3η μέρα- Μάθετε τις βασικές της λειτουργίες

Στις επόμενες 2 μέρες θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τις λειτουργίες της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης. Δε χρειάζεται να ξέρετε τα πάντα από την αρχή, αλλά μόνο τις βασικές λειτουργίες. Πως να γράφετε άρθρα, να φτιάχνετε σελίδες, να φτιάχνετε μενού, να ανεβάζετε ή να συνδέετε φωτογραφίες, βίντεο κτλ. Στο Youtube θα βρείτε αρκετούς οδηγούς με τις βασικές λειτουργίες. Αργότερα και όσο θα μαθαίνετε περισσότερο την πλατφόρμα, θα χρειαστεί να αναζητήσετε σεμινάρια (δωρεάν ή με πληρωμή), για να εμβαθύνετε σε προχωρημένες λειτουργίες.

Οδηγίες για το WordPress.

4η μέρα- Δημιουργήστε το προφίλ σας

Το προφίλ παίζει καθοριστικό ρόλο στο πορτφόλιο, καθώς δίνει συνοπτικές πληροφορίες για σπουδές και επιμορφώσεις, εργασιακή εμπειρία, εθελοντικές δράσεις, ενδιαφέροντα εκτός εργασίας και γενικά πληροφορίες για τον επαγγελματία. Με μια σύντομη αναζήτηση στο ίντερνετ μπορεί κανείς να βρει πολλές σελίδες που έχουν σαν θέμα τη συγγραφή ενός ολοκληρωμένου προφίλ παρέχοντας έτοιμες φόρμες, κατευθύνσεις, οδηγίες και συμβουλές. 10 επαγγελματίες στο χώρο να ρωτήσει κανείς, 10 γνώμες θα πάρει για το τι πρέπει να περιλαμβάνει, πως πρέπει να είναι το ύφος, τι έκταση πρέπει να έχει κτλ. Για τις ανάγκες αυτού του άρθρου επέλεξα μια δημοσίευση της Louise Fletcher που προτείνει ένα σύντομο κείμενο 5 παραγράφων για το πως μπορεί να γράψει κανείς ένα προφίλ για το Linkedin.

Οδηγίες για την προσθήκη σελίδας στο WordPress και σύνδεση με το μενού

5η μέρα- Δημοσιεύστε το πρώτο άρθρο

Αφού έχετε συμπληρώσει το προφίλ, είστε έτοιμοι να δημοσιεύσετε το πρώτο άρθρο. Μπορεί να είναι οτιδήποτε σχετίζεται με τη δουλειά, όπως μια κριτική ενός διδακτικού εγχειριδίου, υλικό που χρησιμοποιήσατε στο μάθημα και είχε πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, την εμπειρία σας από μια επιμόρφωση που παρακολουθήσατε μαζί με υλικό που φτιάξατε και γενικά ό,τι μπορεί να είναι χρήσιμο στους συναδέλφους που θα διαβάσουν τo άρθρο. Μη βιαστείτε να γράψετε πολλά άρθρα σε λίγο χρονικό διάστημα απλά για να γεμίσετε το πορτφόλιό σας. Η διαδικασία αυτή θέλει το χρόνο της, ωστόσο θα πρότεινα να γράφετε ένα σύντομο άρθρο κάθε 7-10 μέρες πάνω σε κάτι που σας απασχολεί στο χώρο εργασίας ή μπορεί να βοηθήσει τους συναδέλφους στη δική τους δουλειά. Συμβουλή: κρατήστε τα άρθρα σας κάτω από 1000 λέξεις, ώστε να μπορεί κανείς να τα διαβάσει σε 5 λεπτά από τον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet.

Οδηγίες για τη δημοσίευση άρθρου στο WordPress

6η μέρα- Ανεβάστε δείγμα δουλειάς

Σίγουρα θα έχετε δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό το οποίο βρίσκεται ξεχασμένο ή όχι στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Προκειμένου να δείξετε ότι διαθέτετε τις δεξιότητες που περιγράφετε στο προφίλ σας, ανεβάστε δείγματα δουλειάς στο πορτφόλιο. Ένα βίντεο, ένα παιχνίδι, ένα τεστ σε ψηφιακή μορφή, υλικό που φτιάξατε με κάποιο συγγραφικό εργαλείο (authoring tool), μια ομαδική εργασία/δραστηριότητα στην τάξη, είναι εξαιρετικά δείγματα δουλειάς. Ακόμα και αν δεν έχετε κάτι στη διάθεσή σας γιατί είστε στην αρχή της εκπαιδευτικής σας καριέρας, επιλέξτε κάποιο συγγραφικό εργαλείο, εξοικειωθείτε μαζί του και φτιάξτε περιεχόμενο ικανό να στηρίξει τα όσο αναφέρετε στο προφίλ σας.

7η μέρα- Κοινοποιήστε το πορτφόλιο στα κοινωνικά δίκτυα

Το να δημοσιεύσετε το πορτφόλιο στο Facebook, στο Linkedin ή σε κάποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο και να το μοιραστείτε με την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι ίσως το πιο διασκεδαστικό μέρος της δουλειάς μέχρι τώρα. Μη διστάσετε να προβάλετε τη δουλειά και τις επαγγελματικές ανησυχίες στο διαδίκτυο, καθώς είναι ένα πρώτο βήμα για να βρείτε:  α)  κάποιον/α που μπορεί να σας στηρίξει εξ αποστάσεως στο εκπαιδευτικό έργο με συμβουλές, ανταλλαγή υλικού ή διαμοιρασμό της δουλειάς, β) συνεργασίες για ευρωπαϊκά προγράμματα, γ) ευκαιρίες για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση και δ) δουλειά, αν είστε αδιόριστοι ή διορισμένοι και θέλετε να αλλάξετε χώρο εργασίας.

Συμπέρασμα

Αν το άρθρο σας παρακίνησε να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας με το πορτφόλιο, ωστόσο διστάζετε:

  • Ζητήστε βοήθεια από κάποιον με εμπειρία στις παραπάνω πλατφόρμες
  • Χτίστε το βήμα- βήμα και μη βιαστείτε να το κάνετε σε μία ή σε λίγες μέρες
  • Παρακολουθήστε επιπλέον βίντεο ή διαβάστε  άρθρα για τα παραπάνω θέματα
  • Φτιάξτε υλικό με συγγραφικά εργαλεία, αν δεν έχετε ήδη έτοιμο
  • Προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί/ες και πρωτότυποι/ες
  • Απολαύστε τη διαδικασία

Όπως πάντα, θα χαρώ πολύ να διαβάσω τις απόψεις σας και να επισκεφτώ το πορφόλιο/blog που θα δημοσιεύσετε εδώ ή στα κοινωνικά δίκτυα που παρακολουθώ.

Είμαι καθηγητής γερμανικών με 15 χρόνια εμπειρία στη διδακτική της Γερμανικής ως ξένη γλώσσα και στην ηλεκτρονική μάθηση. Έφτιαξα αυτό το blog για να μοιραστώ ιδέες, καλές πρακτικές και συμβουλές με συναδέλφους που ασχολούνται με την ηλεκτρονική μάθηση και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας διαδραστικού περιεχομένου.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer