Έχουμε ήδη τρείς εβδομάδες που έκλεισαν τα σχολεία και δεν έχουμε καθημερινή φυσική επαφή με τους μαθητές μας. Τρεις εβδομάδες που παλεύουμε με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΠΣΔ e-me/eclass. Τρεις εβδομάδες που αυτοεπιμορφωνόμαστε πάνω στα εργαλεία ασύγχρονης ηλεκτρονικής μάθησης, στη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου και στο στήσιμο ηλεκτρονικών μαθημάτων.
Το δράμα
Έχασα 3 εβδομάδες με αρκετές ώρες δουλειάς πάνω στο e-me/eclass χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι servers καταρρέουν, χάνεται υλικό που ανεβαίνει και το ΠΣΔ δεν κάνει σωστή επαναφορά των ρυθμίσεων του μαθήματος. Έχω περάσει πολλές ώρες στο τηλέφωνο υποστηρίζοντας συναδέλφους, ωστόσο το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο… το ΠΣΔ δεν είναι βιώσιμο, παρά τις όποιες όμορφες εξαγγελίες για αναβαθμίσεις! Αν δεν πέσει χρήμα για αγορά επιπλέον διακομιστών, ό,τι αναβάθμιση και να κάνουν θα πάει χαμένη. Οι διακομιστές που υπάρχουν δε θα αντέξουν το φόρτο των εκπαιδευτικών-μαθητών.
Η λύση μου
Δεν έχω άλλο χρόνο για χάσιμο και δεν έχω τις πολυτέλειες μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης. Τι θα κάνω από εδώ και πέρα: το ΠΣΔ έχει τελειώσει για μένα, μέχρι να έρθει μια εγκύκλιος που να κάνει τη χρήση του υποχρεωτική. Ακόμα και η αλληλογραφία μου παρουσιάζει προβλήματα. Θα φτιάξω ιστολόγιο (blog) στο WordPress. Είναι κάτι που ήθελα να το κάνω από την αρχή της χρονιάς, αλλά αποφάσισα να το κάνω τώρα και να επενδύσω και μετά από τον Αρμαγεδδώνα. Δηλαδή η δουλειά μου αυτό το διάστημα δε θα πάει χαμένη μόλις ανοίξουν τα σχολεία και ατονήσει το ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική μάθηση. Θα συνεχίσω να το χρησιμοποιώ εντατικά στην τάξη και μετά.
Και στην περίπτωση που γίνει αυστηρά υποχρωτικό να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά τις υπηρεσίες του ΠΣΔ θα ανεβάζω και στις 2 πλατφόρμες. Δεν το ρισκάρω να καταρρέουν οι διακομιστές κι εγώ να μην έχω πρόσβαση στο υλικό και στη δουλειά μου.
Οι απαιτήσεις μου
Έχω πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις
- Να είναι προσβάσιμο 24 ώρες την ημέρα, 7 ώρες την εβδομάδα χωρίς διακοπές
- Να υποστηρίζει πολυμεσικό περιεχόμενο (βίντεο, podcasts, διαδραστικές ασκήσεις)
- Να μπορούμε οι μαθητές μου κι εγώ να έχουμε πρόσβαση με οποιαδήποτε συσκευή (τηλέφωνο, tablet, υπολογιστή)
- Να μπορώ γρήγορα να ανεβάζω υλικό και να το βλέπουν οι μαθητές άμεσα χωρίς καθυστέρηση
- Να μην είναι απαραίτητη η εκτεταμένη υποστήριξη των μαθητών μου με τις τεχνολογίες
Η επικοινωνία με τους μαθητές μου
Η επικοινωνία με τους μαθητές μου θα γίνεται με ένα δεύτερο νούμερο κινητού τηλεφώνου μέσω Viber που έχω γι’ αυτό το σκοπό και μέσω email. Δε θα στέλνω φύλλα εργασίας για να μου τα επιστρέφουν οι μαθητές μου, καθώς αυτό απαιτεί εκτυπωτή ή/και σκάνερ. Ούτε μεγάλες δραστηριότητες όπου οι μαθητές μου θα γράφουν μεγάλα κείμενα στα κινητά τους τηλέφωνα- έχετε δοκιμάσει να γράψετε μια παράγραφο 5 σειρών σε μια οθόνη 4,7-5,5”; Σύντομο, στοχευμένο υλικό και αποτελεσματικές δραστηριότητες… Και κυρίως, καθημερινή επαφή με τους μαθητές μου!
Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις ιδέες σας ή τι κάνετε εσείς αυτές τις μέρες!