Καθώς η ηλεκτρονική μάθηση έχει μπει για καλά στην καθημερινότητά μας, αυξάνεται η ανάγκη για ψηφιακό πολυμεσικό υλικό. Ο χρόνος τις περισσότερες φορές πιέζει ασφυκτικά και για τα μαθήματά μας πρέπει να βρούμε γρήγορα ή να φτιάξουμε υλικό. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε 3 πηγές δωρεάν ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε άμεσα.
Αν φλερτάρετε με την ιδέα να φτιάξετε μόνοι σας υλικό, θα ήμουν ο πρώτος που θα σας ενθάρρυνα να το κάνετε. Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε το χρόνο να μάθουμε να χειριζόμαστε συγγραφικά εργαλεία (authoring tools) όπως το Articulate Storyline 3/360, το Adobe Captivate κα. Δεν έχει νόημα να εφεύρετε ξανά τον τροχό, αν μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό περιεχόμενο γρήγορα στο ίντερνετ και να το ενσωματώσετε στο μάθημα με λίγες κινήσεις.
Μαθησιακά αντικείμενα
Μαθησιακά Αντικείμενα (learning objects) είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες μονάδες εκπαιδευτικού περιεχομένου ψηφιακού τύπου, η οποίες συνδέονται με έναν ή περισσότερους μαθησιακούς στόχους και έχουν εκ των προτέρων ως στόχο τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης σε διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.*
Τι μπορεί να είναι ένα learning object: ένα σύντομο βίντεο ή podcast, ένα ηλεκτρονικό σταυρόλεξο, μια διαδραστική άσκηση, μια εικόνα κα.
Πηγές μαθησιακών αντικειμένων
Merlot II: Το MERLOT II (Multimedia Resources for Online Learning and Teaching- Πολυμεσικές πηγές για την διαδικτυακή μάθηση και διδασκαλία): είναι η πρώτη επιλογή μου, όταν θέλω να βρω υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό.
Open Educational Resources- OER Commons: Πρόκειται για μια συλλογή εκπαιδευτικού υλικού που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει δωρεάν και χωρίς να πάρει τη συγκατάθεση του δημιουργού τους. Ό,τι περιεχόμενο βρείτε στη σελίδα μπορείτε να το κατεβάσετε, να το επεξεργαστείτε και να το μοιραστείτε στη συνέχεια με τους μαθητές ή συναδέλφους σας. Ωστόσο θα χρειαστεί να δείτε ποια άδεια χρήσης συνοδεύει το υλικό πριν προχωρήσετε στην επεξεργασία και διαμοιρασμό του.
Learning Apps: Αν και η LearningApps είναι εφαρμογή Web 2.0 με την οποία μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας μαθησιακά αντικείμενα, με μια γρήγορη ματιά θα διαπιστώσετε ότι έχει πάρα πολλές έτοιμες προτάσεις. Για τις ξένες γλώσσες αρκεί να πατήσετε στο εικονίδιο της σημαίας και να επιλέξετε την κατάλληλη κατηγορία.
Θέματα που θα αντιμετωπίσετε
Γλώσσα: οι πηγές που παρέθεσα είναι στα Αγγλικά, το ίδιο και οι οδηγίες που συνοδεύουν την πρόσβαση και τις ασκήσεις. Ωστόσο το επίπεδο είναι αρκετά χαμηλό, οπότε δε θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα ούτε εσείς, ούτε και οι μαθητές σας.
Πρόσβαση: θα χρειαστεί να ψάξετε για αυτό που ακριβώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε στο ηλεκτρονικό σας μάθημα. Στα περισσότερα αποθετήρια (repositories) η κατηγοριοποίηση είναι αρκετά καλή και υπάρχει πάντα επιλογή για αναζήτηση με κριτήρια.
Σύνδεση με το ηλεκτρονικό μάθημα: Αν χρησιμοποιείτε κάποια πλατφόρμα ασύγχρονης ηλεκτρονικής μάθησης όπως το e-me.edu.gr, eschool.sch.gr ή Moodle, ATutor, Schoology θα πρέπει να ανεβάσετε κάπως το υλικό. Σε κάποιες πλατφόρμες απλά το ανεβάζετε ως έχει. Σε άλλες, θα πρέπει να το “συνδέσετε”.
Ενσωμάτωση και προβολή των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα elearning: Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσετε είναι να ενσωματωθεί σωστά το υλικό σε μια πλατφόρμα. Αν βρήκατε μια άσκηση και θέλετε να την ανεβάσετε πχ. στο Moodle, αυτή θα πρέπει να δίνει αποτελέσματα απευθείας στη βάση δεδομένων. Έτσι εσείς θα έχετε αμέσως πρόσβαση στα αποτελέσματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί ο μαθητής να σας στείλει μήνυμα με τα αποτελέσματα. Το Moodle, όπως και άλλες πλατφόρμες ηλ. μάθησης μπορεί να ενσωματώσει υλικό που έχει αποθηκευτεί σε Scorm 1.2 και 2004 format.
Flash ή HTML5: Μείνετε μακριά από υλικό που έχει αποθηκευτεί σε μορφή Flash. Το πρότυπο έχει καταργηθεί και θα έχετε θέματα ασυμβατότητας με κάποιους browsers. Επιπλέον, σε κινητά τηλέφωνα/tablet το περιεχόμενο είναι πολύ βαρύ και απαιτεί αρκετή επεξεργαστική ισχύ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα smartphones: 1) να δυσκολεύονται και 2) να καταναλώνουν πολλή μπαταρία λόγω αυξημένης χρήσης του επεξεργαστή.
Στη συνέχεια
Σίγουρα για το αντικείμενό σας θα βρείτε πολύ περισσότερες πηγές από αυτές που παρέθεσα. Μαθησιακά αντικείμενα θα βρείτε παντού στο διαδίκτυο. Όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο εύκολα θα τα μεταφέρετε από μάθημα σε μάθημα, ακόμα και από αντικείμενο σε αντικείμενο. Φτιάξτε στον υπολογιστή σας ένα καλά οργανωμένο αποθετήριο, ώστε να μπορείτε γρήγορα να βρίσκετε αυτό που ψάχνετε και να το ανεβάζετε στο ασύγχρονο ηλεκτρονικό μάθημα.
Το επόμενό σας βήμα είναι να εξοικειωθείτε με κάποιο συγγραφικό εργαλείο (authoring tool). Και αυτό γιατί τα μαθησιακά αντικείμενα που θα βρείτε ενδεχομένως να χρειαστούν τροποποίηση, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τους στόχους του μαθήματος. Αν και αυτό θα σας κοστίσει σε χρόνο, είναι πολύ πιο γρήγορο και εύκολο από το να φτιάξετε το υλικό από την αρχή.
Ποιες πηγές σας φάνηκαν πιο χρήσιμες; Τι άλλο χρησιμοποιείτε εσείς;