12 βιβλία e-learning που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη σας

Οι διακοπές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και οι περισσότεροι από εμάς θα “παρατήσουν” για λίγες μέρες το πληκτρολόγιο, τις πλατφόρμες e-learning και τις τηλεδιασκέψεις. Συνήθως στο διάστημα των εορτών αποφεύγω να δουλεύω πάνω σε πρότζεκτ και αφιερώνω χρόνο στην οικογένειά μου. Ας μη γελιόμαστε, μια ανάπαυλα τη χρειαζόμαστε όλοι.

Στο τέλος κάθε χρονιάς αφιερώνω λίγο χρόνο για να ενημερώσω την ψηφιακή μου βιβλιοθήκη. Από το 2016 και μετά έχω βάλει σαν στόχο να διαβάζω ένα βιβλίο e-learning κάθε μήνα για 12 μήνες. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνω να κρατώ πάντα επίκαιρες τις δεξιότητές μου και να εξερευνώ νέες τάσεις και εξελίξεις στο χώρο.

Η ιδέα δεν είναι δική μου, αλλά ανήκει στον Thom Kuhlmann. Σε άρθρο του είχε προτείνει δώδεκα βιβλία για το 2017. Η λίστα του περιλαμβάνει μόνο έντυπα βιβλία, που πρέπει να τα παραγγείλει κανείς από Amazon ή άλλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Αρκετά από τα βιβλία που προτείνει πλέον τα έχω στη βιβλιοθήκη μου, ωστόσο, η δική μου προτίμηση είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία (ebooks). Γι’ αυτό σας προτείνω 12 βιβλία e-learning που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη σας το 2020. Όλες οι προτάσεις μου απευθύνονται σε όσους ξεκινούν τώρα την πορεία τους στην ηλεκτρονική μάθηση ή έχουν σχετική εμπειρία στο χώρο.

Εισαγωγή στην ηλεκτρονική μάθηση (e-learning)
Εκπαιδευτική Σχεδίαση (Instructional Design)
Moodle
Επεξεργασία Βίντεο και Εικόνας

Στην ερώτηση “πρέπει να διαβάσω αυτά τα βιβλία από την αρχή μέχρι το τέλος;”, η απάντησή μου είναι όχι. Εννοείται ότι μπορείτε να μελετήσετε επιλεκτικά τα εγχειρίδια και να εμβαθύνετε εκεί που χρειάζεται. Μου έχει τύχει να έχω βάλει βιβλίο στη λίστα το οποίο το αντικατέστησα στην πορεία με άλλο που μου φάνηκε πιο χρήσιμο για τη δουλειά που το ήθελα. Φυσικά βρέθηκε στη λίστα μου και εγχειρίδιο σε ηλεκτρονική μορφή που ήθελα οπωσδήποτε να το έχω σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη, οπότε το αγόρασα από το Amazon.

Ξέρω ότι τα περισσότερα βιβλία είναι στα Αγγλικά και σίγουρα υπάρχουν εξαιρετικά ηλεκτρονικά βιβλία (ebooks) και στη Γερμανική ή την Ελληνική. Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τις προτάσεις σας.

Εσείς τι διαβάζετε αυτή την εποχή;

Είμαι καθηγητής γερμανικών με 15 χρόνια εμπειρία στη διδακτική της Γερμανικής ως ξένη γλώσσα και στην ηλεκτρονική μάθηση. Έφτιαξα αυτό το blog για να μοιραστώ ιδέες, καλές πρακτικές και συμβουλές με συναδέλφους που ασχολούνται με την ηλεκτρονική μάθηση και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας διαδραστικού περιεχομένου.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer