3 αγορές που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των τηλεδιασκέψεών σας

Ενοχλητικός θόρυβος στο ενσωματωμένο μικρόφωνο του φορητού υπολογιστή, τρίξιμο στα ακουστικά και αλλοίωση της εικόνας από την κάμερα. Σίγουρα θα έχετε αρνητικές εμπειρίες ως εκπαιδευτές/τριες ή εκπαιδευόμενοι/ες από την κακή ποιότητα των συσκευών που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα ηλεκτρονικά μαθήματα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε, μιας και πλησιάζουν οι γιορτές, 3 χριστουγεννιάτικες αγορές που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των τηλεδιασκέψεων.

Ένα ενσωματωμένο μικρόφωνο ή κάμερα σε έναν φορητό υπολογιστή μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας συζήτησης στο Facebook ή στο Skype. Μπορούν επίσης να σας καλύψουν όταν βρίσκεστε καθοδόν, σε ξενοδοχείο ή οπουδήποτε δεν έχετε πρόσβαση στον εξοπλισμό σας. Ωστόσο, όταν βρίσκομαι σε τηλεδιάσκεψη από το χώρο εργασίας μου θέλω:

 • κρυστάλλινο ήχο στα ακουστικά
 • απομόνωση από τον περιβάλλοντα χώρο
 • κάμερα που να μην αλλοιώνει την εικόνα
Μικρόφωνο

Snowball, Yeti ή κάτι άλλο; Το 2018 χρειάστηκε να αγοράσω μικρόφωνο, καθώς αυτό που είχα πάρει δώρο με το Laptop άρχισε να κάνει θόρυβο. Μετά από ένα μάθημα που παρακολούθησα στο Udemy με θέμα την ηλεκτρονική μάθηση κατέληξα ανάμεσα σε 2: στο Snowball και στο αρκετά ακριβότερο Yeti. Και τα 2 είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους ασχολούνται με την παραγωγή πολυμέσων και θα τα δείτε συχνά σε βίντεο στο Udemy ή στο Youtube. Μια αναλυτική σύγκριση ανάμεσα στα 2 μπορείτε να βρείτε σε αυτό το σύνδεσμο. Λόγω κόστους τελικά επέλεξα το Snowball που στην Ελληνική αγορά κυμαίνεται περίπου στα 80 ευρώ.

Snowball Mic
Κάμερα

Καλή η εσωτερική κάμερα του φορητού υπολογιστή ή του κινητού όταν βρίσκομαι εκτός γραφείου. Ωστόσο, στους εκπαιδευόμενούς μου θέλω να στέλνω κρυστάλλινη εικόνα χωρίς αλλοιώσεις. Αν και αυτό εξαρτάται από την ποιότητα της σύνδεσης με το διαδίκτυο, αποφάσισα να επενδύσω σε μια κάμερα με ανάλυση 1080p. Η σύνδεση adsl που έχουμε αναβαθμίστηκε πρόσφατα σε 50kbps, οπότε η κάμερα μπορεί να λειτουργήσει στα όριά της με εξαιρετική ποιότητα εικόνας, όπως μου έχουν πει συνεργάτες και εκπαιδευόμενοι. Η επιλογή μου: Logitech C615 με ανάλυση βίντεο 1920×1080 και 30 καρέ το δευτερόλεπτο.

Ακουστικά

Αν δουλεύετε σε χώρο με φασαρία, τα ακουστικά με δυνατότητα να σας απομονώνουν από τους ήχους του περιβάλλοντος είναι ιδανικά. Η δυνατότητα αυτή λέγεται noise cancellation και στην κυριολεξία σας προφυλάσσει από τους ενοχλητικούς θορύβους που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σας. Φυσικά η λειτουργία αυτή ανεβάζει και το κόστος των ακουστικών, ωστόσο αξίζει και εδώ η επένδυση. Στα ακουστικά μου περιορίστηκα σε κάτι βασικό, καθώς ο χώρος που δουλεύω είναι ήσυχος. Ωστόσο τα ακουστικά της επιλογής μου διαθέτουν noise cancellation. Ήθελα κάτι με αρκετή ένταση και χωρίς να παραμορφώνουν τον ήχο, οπότε επέλεξα τα CREATIVE HS-620 στα 20 ευρώ.

Σύνδεση με τον υπολογιστή

Μόνο ενσύρματα και μόνο με USB. Τα ασύρματα, συνήθως Bluetooth, κοστίζουν πολύ παραπάνω και μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τη σύνδεσή τους στον υπολογιστή. Οι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν Bluetooth, ωστόσο οι σταθεροί χρειάζονται ένα bluetooth dongle για να μπορέσετε να τα συνδέσετε, αν τα ακουστικά δεν έρθουν με το δικό τους. Αν και μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά μικρόφωνα ή ακουστικά με βύσμα 3,5mm που συνδέονται στην κάρτα ήχου του υπολογιστή, θα πρότεινα να επιλέξετε κάτι σε USB. Και αυτό γιατί αν η κάρτα ήχου παράγει η ίδια θόρυβο λόγω κακής ποιότητας, θα έχετε πάλι θέματα, ακόμα και με μικρόφωνο/ακουστικά καλής ποιότητας.

Η αγορά

Όπως βλέπετε δεν έχω προτείνει κάτι εξεζητημένο που είναι δύσκολο να βρεθεί, έχει πολύ μεγάλο κόστος ή απευθύνεται σε επαγγελματίες. Επιπλέον, οι προτάσεις μου δεν είναι δεσμευτικές: μπορείτε να κάνετε τις δικές σας επιλογές με τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, αξίζει η επένδυση σε εξοπλισμό, αν κάνετε μαθήματα μέσω Wiziq, Zoom, Big Blue Button ή άλλες πλατφόρμες ηλεκτρονικών μαθημάτων. Το κόστος είναι ένας παράγοντας που θα καθορίσει σίγουρα την επιλογή σας, όπως και η διαθεσιμότητα της συσκευής. Γι´ αυτό κάντε μια έρευνα αγοράς, διαβάστε κριτικές στο διαδίκτυο και προχωρήστε βήμα βήμα στις αγορές σας.

Εσείς τι εξοπλισμό έχετε ή τι σκοπεύετε να πάρετε;

Είμαι καθηγητής γερμανικών με 15 χρόνια εμπειρία στη διδακτική της Γερμανικής ως ξένη γλώσσα και στην ηλεκτρονική μάθηση. Έφτιαξα αυτό το blog για να μοιραστώ ιδέες, καλές πρακτικές και συμβουλές με συναδέλφους που ασχολούνται με την ηλεκτρονική μάθηση και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας διαδραστικού περιεχομένου.

2 comments On 3 αγορές που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των τηλεδιασκέψεών σας

 • Καλημέρα σας
  Ευχαριστω πολύ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
  Έχετε κάποια links στο LinkedIn για online μαθήματα ;
  Η από κάπου άλλου;
  Θα με ενδιέφεραν πολύ

  Με εκτίμηση
  Αννα Δημητρακου

  • Καλημέρα. Το Linkedin είναι περισσότερο δίκτυο επαγγελματιών και μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές αγγελίες στην επιλογή “jobs”. Θα πρέπει να ρυθμίσετε όμως επιλογές όπως χώρα προτίμησης, τομέα κτλ. και θα σας εμφανίσει τις πιο σχετικές αγγελίες. Οι ομάδες που παρακολουθώ έχουν σχέση με την ηλεκτρονική μάθηση, σίγουρα όμως θα βρείτε και ομάδες εκπαιδευτικών. Επιφυλάσσομαι σε επόμενο άρθρο να προτείνω portals για μαθήματα για συναδέλφους τους ιδιωτικού τομέα. Ό,τι χρειαστείτε στη διάθεσή σας

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer