3 προτάσεις μαθημάτων e-learning για το πορτφόλιό σας

Που μπορώ να παρακολουθήσω σεμινάρια για εκπαιδευτικούς; Πως μπορώ να βελτιώσω το πορτφόλιό μου με νέες δεξιότητες; Ποια μαθήματα είναι διαθέσιμα για τον κλάδο μας που μπορούν να ανοίξουν και νέες προοπτικές για επαγγελματικές συνεργασίες;

Οι ερωτήσεις αυτές συγκεντρώνουν συχνά το ενδιαφέρον αρκετών συναδέλφων στα κοινωνικά δίκτυα εκπαιδευτικών. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 3 προτάσεις μαθημάτων e-learning για το πορτφόλιο σας.

Κάποια στιγμή βρέθηκα στην ανάγκη να δημιουργήσω ψηφιακό υλικό για τις ανάγκες ενός προγράμματος. Οι συνεργάτες χρησιμοποιούσαν τότε το Articulate Storyline 2, ένα συγγραφικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη γρήγορα και χωρίς γνώσεις προγραμματισμού να φτιάξει περιεχόμενο πλούσιο σε πολυμέσα και διάδραση. Η πιο γρήγορη και αποτελεσματική μου επιλογή ήταν το διαδίκτυο καθώς τότε μου έλλειπαν οι δεξιότητες πάνω στο λογισμικό.

Στη δημοσίευσή μου «5 λόγοι που προτιμώ την ηλεκτρονική μάθηση από την παραδοσιακή» εξηγούσα σε 5 σημεία γιατί παρακολουθώ εξ αποστάσεως ηλεκτρονικά σεμινάρια που υλοποιούνται ανεξάρτητα από το χώρο και το χρόνο. Υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες στο διαδίκτυο, ωστόσο εδώ θα προτείνω μόνο 3 τις οποίες μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αμέσως και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες εγγραφής ή μεγάλη αναμονή.

Udemy

Η πρώτη μου επιλογή όταν θέλω να μάθω κάτι καινούργιο πάνω στην ηλεκτρονική μάθηση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον 30 εκατομμυρίων εκπαιδευομένων και 50000 εκπαιδευτών. Το Udemy είναι μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης στην οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μαθήματα δωρεάν ή με αμοιβή. Ειδικά σε μέρες προσφορών μπορεί να παρακολουθήσει κανείς σεμινάρια των 200 ευρώ πάρα πολύ φθηνά, από 9,99-12,99 ευρώ. Εκπαιδευτική Σχεδίαση (Instructional Design) κάτω από 10 ευρώ; Φυσικά στο Udemy!

Lynda

Η πλατφόρμα Lynda.com αυτή τη στιγμή προσφέρει πάνω από 15.000 σεμινάρια σε μια τεράστια θεματολογία. Το ετήσιο κόστος είναι 245,88 ευρώ, ωστόσο ο πρώτος μήνας είναι δωρεάν. Η πλατφόρμα απευθύνεται σε επαγγελματίες που είναι διατεθιμένοι να επενδύσουν στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτισή τους. Επιπλέον, προσφέρει δυνατότητες δημιουργίας portfolio και απόκτησης πιστοποιητικών παρακολούθησης. Θέλει κανείς να μάθει πως μπορεί να χρησιμοποιήσει το Photoshop για εκπαιδευτικούς σκοπούς; Η Lynda έχει το κατάληλο μάθημα.

edΧ

Από την ηλεκτρονική εκπαίδευση δε θα μπορούσαν να λείψουν τα πανεπιστήμια που μέσω του edX προσφέρουν υψηλής ποιότητας μαθήματα. Το edX έχει μια κοινότητα 20 εκατομμυρίων χρηστών που θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, να μπουν στην αγορά εργασίας ή να αλλάξουν αντικείμενο. Τα μαθήματα είναι δωρεάν, ωστόσο η πιστοποίηση για το σεμινάριο κοστολογείται από το εκάστοτε πανεπιστήμιο και μπορείτε να την αποκτήσετε για το πορτφόλιό σας.

Το σεμινάριο για το Storyline 2 στο Udemy που επέλεξα τελικά διήρκεσε 8 ώρες και το παρακολούθησα μέσα σε 10 μέρες. Το παρακολούθησα κρατώντας σημειώσεις, κάνοντας πρακτική σε όλες τις δραστηριότητες και συζητώντας με τον εκπαιδευτή και τους εκπαιδευόμενους στα φόρα του μαθήματος. Μέσα σε αυτό το χρόνο φυσικά δεν έγινα “ειδικός” στο πρόγραμμα, ωστόσο μου έδωσε αρκετές δεξιότητες για να δουλέψω με τους συνεργάτες και να εμβαθύνω περισσότερο σε μια εφαρμογή που θα μου ήταν χρήσιμη στην επαγγελματική μου πορεία, όπως αποδείχθηκε.

Τι ταιριάζει σε σας;

Όσοι συνάδελφοι θελουν να παρακολουθήσουν σεμινάρια και δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από τον τόπο διαμονής ή/και εργασίας τους, το διαδίκτυο είναι η καλύτερη επιλογή. Ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές τα ηλεκτρονικά μαθήματα είναι μονόδρομος, καθώς δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιμόρφωση. Σε αυτό το άθρο είδαμε 3 προτάσεις μαθημάτων e-learning για το πορτφόλιο σας. Ωστόσο, με μια γρήγορη ανζήτηση στο διαδίκτυο θα ανακαλύψετε και άλλες, όπως τις πλατφόρμες Coursera, Skillshare, Udacity κα.

Στις αρχές της σχολικής χρονιάς διαπίστωσα ότι το προφίλ μου χρειαζόταν μια “βελτίωση” με νέες δεξιότητες. Οπότε αποφάσισα να περιμένω και στο Black Friday που πέρασε έκλεισα άλλα 2 σεμινάρια από το Udemy πάνω στο Storyline 3. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συγγραφικά εργαλεία στην κοινότητα της ηλεκτρονικής μάθησης και δε θα μπορούσαν να λείπουν από το πορτφόλιό μου. Κάθε σεμινάριο κόστισε 9,99 ευρώ για 16 περίπου ώρες μαθήματος. Και μιας κι ο καιρός είναι κρύος και βροχερός, τα παρακολουθώ με μια ζεστή κούπα καφέ ή τσάι στο σπίτι, σε ένα κενό στο σχολείο ή στο δρόμο για τη δουλειά.

Εσείς τι παρακολουθείτε αυτό το διάστημα;

Είμαι καθηγητής γερμανικών με 15 χρόνια εμπειρία στη διδακτική της Γερμανικής ως ξένη γλώσσα και στην ηλεκτρονική μάθηση. Έφτιαξα αυτό το blog για να μοιραστώ ιδέες, καλές πρακτικές και συμβουλές με συναδέλφους που ασχολούνται με την ηλεκτρονική μάθηση και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας διαδραστικού περιεχομένου.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer