5 λόγοι που προτιμώ την ηλεκτρονική μάθηση από την παραδοσιακή

Σε λίγες μέρες κλείνουμε τα σχολεία για διακοπές. Ώρα για χαλάρωση, ενασχόληση με την οικογένεια, αρκετό φαγητό και βόλτες με φίλους στις Χριστουγεννιάτικες αγορές. Πάντα σε περίοδο διακοπών προσπαθώ να βρω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου και να ασχοληθώ με πράγματα που δεν μπορώ κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ένα από αυτά είναι να παρακολουθήσω κάποιο σεμινάριο και να βελτιώσω τις δεξιότητές μου. Μη γελιόμαστε, 22 ώρες Γερμανικών μοιρασμένες σε 5 σχολικές μονάδες και η αναγκαία προετοιμασία τους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για επιμορφώσεις εντός ωραρίου. Τέλος οι επιμορφώσεις σε αμφιθέατρο για μένα. Εδώ και καιρό δεν επιλέγω μαθήματα σε παραδοσιακή μορφή γιατί δεν ταιριάζουν με τους ρυθμούς ζωής μου. Είμαι, όπως ανέφερα, σε πολλές σχολικές μονάδες, πατέρας 2 μικρών παιδιών και συχνά πυκνά ενεργός σε εξ αποστάσεως επιμορφώσεις συναδέλφων. Αν θα παρακολουθήσω κάποιο μάθημα ή σεμινάριο, θα το κάνω εξ αποστάσεως ηλεκτρονικά γιατί:

ΘΕΛΩ να το παρακολουθήσω από το σπίτι μου

Μου είναι δύσκολο να μετακινηθώ στο χώρο όπου γίνεται το μάθημα (συνήθως είναι Θεσσαλονίκη) και να επιστρέψω στην πόλη μου.  Δεν έχω α) την πολυτέλεια χρόνου, καθώς οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις είναι συνεχείς και β) την οικονομική πολυτέλεια, καθώς το κόστος μετακίνησης επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό (συνήθως). Μου αρέσει η άνεσή μου, να βάλω δηλαδή έναν καφέ, αν είναι απόγευμα, ή ένα ποτήρι κρασί αν είναι βραδάκι και να παρακολουθήσω για 1-2 ώρες μια διάλεξη ή να συμμετάσχω σε μια συζήτηση σε ένα φόρουμ.

ΘΕΛΩ να συμμετάσχω με το τάμπλετ, το κινητό ή τον σταθερό υπολογιστή μου

Σας έχει τύχει ποτέ να στέκεστε σε μια ουρά ιατρείου, τράπεζας ή υπηρεσίας και να ξέρετε ότι η επόμενη μισή ώρα είναι χαμένη μέχρι να έρθει η σειρά σας να εξυπηρετηθείτε; Ή να μετακινήστε για περισσότερο από 30 λεπτά προς και από το σχολείο που εργάζεστε; Ή να έχετε ένα κενό στο πρόγραμμα που δεν ξέρετε πως να το αξιοποιήσετε καθώς έχετε τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές σας (φωτοτυπίες, γραμματειακή υποστήριξη, εκπαιδευτικά προγράμματα κτλ.); Χωρίς δεύτερη σκέψη, έχω βγάλει το κινητό μου που είναι smartphone (με μεγάλη οθόνη και πρόσβαση σε υπηρεσίες του διαδικτύου και ακουστικά) και παρακολουθώ το μάθημα βλέποντας βίντεο, γράφοντας σε ένα φόρουμ, λύνοντας μια δραστηριότητα κτλ.

ΘΕΛΩ  να το παρακολουθήσω στους χρόνους μου

Η καλύτερη ώρα για μένα να ασχοληθώ με τις διαλέξεις ή τις δραστηριότητες ενός μαθήματος είναι αργά το βράδυ, συνήθως μετά τις 9:30, μόλις στο σπίτι επικρατήσει ησυχία (μερικώς) ή κάποιο απόγευμα, όταν τα παιδιά πάνε κάποια βόλτα. Μπορεί να είμαι κουρασμένος από την καθημερινότητα, αλλά το ότι θα απασχοληθώ με κάτι δημιουργικό όταν εγώ θα το επιλέξω, μου δίνει μεγάλες αντοχές και είναι μια ευχάριστη “απόδραση”.

ΘΕΛΩ να μου δίνει άμεσα δεξιότητες

Δεν μπορώ να παρακολουθώ διαλέξεις πλέον και κάποιον να μου διαβάζει από το PowerPoint. Ό,τι σχεδόν περιεχόμενο για μελέτη θέλω, μπορώ να το βρω στο διαδίκτυο και τον υπόλοιπο χρόνο μου να κάνω κάτι δημιουργικό, όπως το να εμπλουτίσω το portfolio μου με υλικό που έχω φτιάξει παρακολουθώντας το σεμινάριο. Το μάθημα πρέπει να αναφέρει ρητά τι θα μπορώ να κάνω μόλις το ολοκληρώσω και ποια είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επιπλέον, θέλω να έχω πρόσβαση σε υλικό για μελέτη εκτός από το βασικό επιμορφωτικό υλικό, ώστε να επιλέξω εγώ που θέλω να εμβαθύνω ή να κατευθύνω την επαγγελματική κατάρτιση και τις δεξιότητές μου.

ΘΕΛΩ να μπορώ να το διακόψω και να συνεχίσω να το παρακολουθώ αργότερα

Το καλοκαίρι είχα γράψει  άρθρο με τίτλο Καλοκαιράκι… ώρα για μπάνια και επιμόρφωση! όπου ανέφερα ότι παρακολουθούσα ένα μάθημα στο Udemy με θέμα τη δημιουργία μαθημάτων e-learning. Το διέκοψα μετά από 10 μέρες, καθώς τα ενδιαφέροντά μου άλλαξαν και χρειαζόμουν άλλες δεξιότητες, όπως το να ρυθμίζω και να διαμορφώνω blogs σαν αυτό που επισκέπτεστε. Τελικά το σεμινάριο το συνέχισα μέσα στο Σεπτέμβρη, αλλά και πάλι δεν το ολοκλήρωσα, καθώς οι υποχρεώσεις μου στο σχολείο δε μου επέτρεπαν να το συνεχίσω όλο τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη- βλέπετε ανακάλυψα ότι χρειαζόμουν επιπλέον υλικό για το μάθημα των Γερμανικών και έπρεπε να το ψάξω ή να το φτιάξω από την αρχή. Το ξεκίνησα πάλι σήμερα σε ένα κενό που είχα στο σχολείο και ελπίζω να το τελειώσω μόλις ανοίξουν τα σχολεία το Γενάρη.

Συμπέρασμα

Η παραδοσιακή εκπαίδευση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα παραπάνω ΘΕΛΩ μου. Ακόμα και το μεικτό σύστημα μάθησης (blended learning) που συνδυάζει την ηλεκτρονική μάθηση με την παρακολούθηση μαθημάτων σε παραδοσιακές αίθουσες διδασκαλίες δε με βολεύει σαν εκπαιδευόμενο, καθώς απαιτεί και πάλι την παρουσία μου. Εννοείται ότι η μορφή μάθησης που επιλέγω έχει τα μειονεκτήματά της, ωστόσο σε αυτά θα αναφερθώ σε κάποιο από τα επόμενα άρθρα. Σειρά σας τώρα: τι εκπαιδεύσεις προτιμάτε εσείς; Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τις απόψεις σας!

Είμαι καθηγητής γερμανικών με 15 χρόνια εμπειρία στη διδακτική της Γερμανικής ως ξένη γλώσσα και στην ηλεκτρονική μάθηση. Έφτιαξα αυτό το blog για να μοιραστώ ιδέες, καλές πρακτικές και συμβουλές με συναδέλφους που ασχολούνται με την ηλεκτρονική μάθηση και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας διαδραστικού περιεχομένου.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer