Ιωάννα Τζιγκούρα: από την παραδοσιακή τάξη στο YouTube

Την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 ανακοινώνεται η παύση λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων. Η πανδημία του Covid 19 παραλύει κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα που υλοποιείται σε παραδοσιακές τάξεις. Προκειμένου να μη διακοπεί η επαφή με τους μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, με πενιχρά μέσα και ελάχιστη υποστήριξη, ξεκινούν να δημιουργούν εκπαιδευτικό υλικό στο διαδίκτυο και στις ηλεκτρονικές τάξεις.

Στόχος όλων είναι να βρεθούν με κάθε τρόπο κοντά στους μαθητές που δοκιμάζονται και οι ίδιοι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους. Η αρχή ήταν δύσκολη, ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο οι εκπαιδευτικοί εξοικειώνονται με τον τρόπο διδασκαλίας μέχρι να επιστρέψουν στα σχολεία.

Η Ιωάννα Τζιγκούρα είναι δασκάλα στο Ρέθυμνο και έφτιαξε ένα κανάλι στο Youtube προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει ποιοτικό υλικό, αυτή τη φορά εξ αποστάσεως. Ωστόσο, γρήγορα συγκέντρωσε Πανελλήνιο ενδιαφέρον και τα βίντεο έχουν γίνει δημοφιλή σε αρκετούς μαθητές.

Ιωάννα, μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για σένα;

Είμαι η Ιωάννα Τζιγκούρα και κατάγομαι από τη Λάρισα. Αποφοίτησα από το ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2017. Έχω εργαστεί επί έξι έτη σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο της πόλης μου από όπου παραιτήθηκα το καλοκαίρι του 2018. Πέρσι εργάστηκα ως δημόσια δασκάλα παράλληλης στήριξης σε σχολείο των Χανίων, ενώ φέτος υπηρετώ σε ένα μικρό διθέσιο σχολειό στα ορεινά του Ρεθύμνου ως δασκάλα στο ολοήμερο τμήμα.

Τον Μάρτιο ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο ΕΑΠ. Ασχολούμαι, ακόμη, με τη συγγραφή παιδικών παραμυθιών και ποιημάτων για όλες τις ηλικίες.

Ποιο είναι το αντικείμενό σου στο σχολείο;

Όπως προανέφερα, τη φετινή σχολική χρονιά διδάσκω σε ολοήμερο τμήμα. Παραδίδω δευτερεύοντα μαθήματα τις δύο τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος. Είμαι, ακόμη, υπεύθυνη για την επίβλεψη της σίτισης των μαθητών/-τριών, καθώς και για τη μελέτη των αντικειμένων που έχουν διδαχθεί κάθε ημέρα από τις δύο βασικές δασκάλες του σχολείου.

Στο ολοήμερο μένουν παιδιά από τη δευτέρα έως και την έκτη τάξη. Την τελευταία διδακτική ώρα ασχολούμαι, όποτε υπάρχει χρόνος, με την εικαστική και μουσική καλλιέργεια των παιδιών.

Γιατί αποφάσισες να μεταφέρεις το υλικό σου στο YouTube και όχι σε κάποιο blog;
Ιωάννα Τζιγκούρα ΕΡΤ
Συνέντευξη στην ΕΡΤ

Αφορμήθηκα από τη λειτουργία της ιδιαίτερα χρήσιμης εκπαιδευτικής τηλεόρασης στην ΕΡΤ. Ακόμη, οι οικογένειες του σχολείου μας δε διαθέτουν υπολογιστές ούτε σύνδεση στο διαδίκτυο, παρά μόνο μέσω κινητών, κι επίσης, οι πλατφόρμες του Υπουργείου τους δυσκόλευαν πολύ και, αρχικά, δεν ανταποκρίνονταν.

Σκέφτηκα, λοιπόν, να ανοίξω ένα κανάλι επικοινωνίας στο YouTube, ώστε να πετύχω την αμεσότερη και ευκολότερη, λόγω εξοικείωσης με το μέσο, επικοινωνία, κυρίως με τα παιδιά, καθώς και τη διάχυση της μάθησης σε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες.

Ακόμη, υποστηρίζω θερμά τη δημιουργία ενός ψηφιακού αποθετηρίου μάθησης και γνώσης. Η θερμή αποδοχή με ενθάρρυνε να συνεχίσω!

Ας μην ξεχνάμε πως ο Δάσκαλος μπορεί να σώσει ψυχές και σίγουρα η αξία της φυσικής τάξης είναι αναντικατάστατη, αλλά, δεδομένων των συνθηκών, οφείλουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό!

Ιωάννα Τζιγκούρα, Δασκάλα
Πώς ετοιμάζεις τα βίντεο;

Αρχικά, συλλαμβάνω την ιδέα. Έχοντας ομαδοποιήσει τα βασικά κομμάτια της ύλης που δυσκολεύουν τους μαθητές/-τριες, μέσω της οχταετούς εμπειρίας μου ως δασκάλα σε όλες τις τάξεις, έχω επιλέξει να προσεγγίζω επαναληπτικά τα σημαντικότερα.

  • Σκέφτομαι πώς να σχεδιάζω κάθε διδασκαλία κάθετα, ώστε να αφορά σε όλες τις τάξεις του δημοτικού ταυτόχρονα και να είναι πρότυπο και για ολιγοθέσια σχολεία, όπως αυτό που διδάσκω φέτος.
  • Μελετώ ό,τι κρίνω απαραίτητο, κρατώ σημειώσεις και τη στήνω στο μυαλό μου.
  • Πάντα κλείνω τις διδασκαλίες μου με την επαφή των παιδιών με κείμενα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών και ποιητών, το οποίο κρίνω εξέχουσας σημασίας.

Εφόσον έχει γίνει αυτή η προετοιμασία, ξεκινά η βιντεοσκόπηση.

Ιωάννα Τζιγκούρα Γραφείο
Ο χώρος εργασίας και γυρισμάτων
Πόση ώρα χρειάζεσαι για να δημοσιεύσεις ένα βίντεο 15 λεπτών;

Αν και προσπαθώ να μειώσω τη διάρκεια των βίντεό μου, ακόμη δεν τα έχω καταφέρει και κυμαίνονται στα 30’. Συνυπολογίζοντας την ώρα για το στήσιμο της διδασκαλίας με τους στόχους, την επιλογή των δραστηριοτήτων, τη μελέτη που χρειάζεται να κάνω, την προετοιμασία του χώρου και των μέσων και τη βιντεοσκόπηση, για κάθε διδασκαλία των 25’ περίπου, χρειάζομαι προετοιμασία μία με μιάμιση ώρα.

Στα πρώτα βίντεο χρειαζόμουν τον διπλάσιο χρόνο, αλλά η εξοικείωση βοηθά. Να σημειώσω πως δεν έχω μπει σε διαδικασία περαιτέρω μορφοποίησης των βίντεο με editting, προσθήκη ήχου, που δε γνωρίζω, αλλά κάνω απλή λήψη.

Τι προβλήματα αντιμετώπισες και πώς τα έλυσες; Ποιος σε βοήθησε με το τεχνικό κομμάτι;

Το κανάλι με βοήθησε ένας οικογενειακός φίλος να το δημιουργήσω, καθώς μόνη θα δυσκολευόμουν. Λόγω μη εξοικείωσης με τα τεχνικά μέσα, δυσκολεύτηκα αρχικά σε τεχνικά θέματα, όπως στο πώς να στήσω την κάμερα, στο τι ποιότητα βίντεο να επιλέξω, στο πώς να φαίνεται πιο καθαρά η εικόνα, στο τι μέσα να αξιοποιήσω. Με βοήθησε ο αδελφός μου στη λήψη των βίντεο, του οποίου το κινητό αξιοποίησα αρχικά.

Στη συνέχεια, αγόρασα ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να εξασφαλίσω καλύτερη ποιότητα και προμηθεύτηκα έναν μαυροπίνακα με κιμωλίες, ώστε να συνδυάσω τεχνολογία με παράδοση. Στην επίτευξη καλύτερης λήψης, με βοήθησαν και σχόλια, συμβουλές ανθρώπων που ενδιαφέρθηκαν για τη δουλειά μου, όπως εσείς.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των μαθητών σου στο σχολείο;

Οι μαθητές μου ενθουσιάστηκαν, ένιωσα την αγάπη τους, την αγκαλιά τους, τη στήριξή τους! Χαρήκαμε πολύ που μπορέσαμε να μεταφερθούμε, έστω κι έτσι, στο αγαπημένο περιβάλλον μιας τάξης και στην αίσθηση μιας διδασκαλίας!

Τι μηνύματα έχεις πάρει από γονείς και συναδέλφους στα κοινωνικά δίκτυα;

Το κανάλι μου δέχτηκε θερμή αποδοχή από γονείς, συναδέλφους και άλλους ενδιαφερόμενους για την εκπαίδευση. Ήταν ανέλπιστο για εμένα να αποκτήσω μια τόσο μεγάλη τάξη κάποιων εκατοντάδων μαθητών/-τριών. Τα σχόλια που λαμβάνω είναι ενθαρρυντικά και με ωθούν να συνεχίζω με μεράκι! Άλλωστε, και ένα παιδί να βοηθούσα, θα συνέχιζα, πόσο μάλλον τώρα! Ευχαριστώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά!

Τι θα συμβούλευες συναδέλφους που θέλουν να φτιάξουν μαθήματα σε βίντεο, αλλά διστάζουν;
Ιωάννα Τζιγκούρα
Ιωάννα Τζιγκούρα

Θα τους συμβούλευα για κάθε απόφαση κι εγχείρημά τους, να συμβουλεύονται πάντα την καρδιά τους. Αν κάτι νιώθουν πως θα βοηθήσει στην ανέλιξη των παιδιών, των μαθητών τους, να μη φοβούνται, να μη διστάζουν, μα να τολμούν, να δοκιμάζουν!

Σταθερή πυξίδα τους, όμως, να έχουν την αγάπη, διότι ακτινοβολεί όσο τίποτα και κερδίζει πάντα!

Είμαι καθηγητής γερμανικών με 15 χρόνια εμπειρία στη διδακτική της Γερμανικής ως ξένη γλώσσα και στην ηλεκτρονική μάθηση. Έφτιαξα αυτό το blog για να μοιραστώ ιδέες, καλές πρακτικές και συμβουλές με συναδέλφους που ασχολούνται με την ηλεκτρονική μάθηση και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας διαδραστικού περιεχομένου.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer