Κάντε την ηλεκτρονική τάξη πιο ελκυστική: 9 ιδέες

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τα στατιστικά της συμμετοχής των μαθητών στα ασύγχρονα ηλεκτρονικά μαθήματα στις ηλεκτρονικές τάξεις. Από αυτά που ανακοινώνουν οι επίσημοι φορείς τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο, από την εικόνα που έχω στα δικά μου μαθήματα, διαπιστώνω ότι αρκετοί μαθητές δεν μπαίνουν, αν και έχουν την τεχνολογική υποδομή. Και επειδή στο μάθημά μου δε μου αρέσει να συμπληρώνω μόνο πίνακες με το πόσοι μαθητές είναι εγγεγραμμένοι, κάθισα και το έψαξα λίγο παραπάνω.

H έλλειψη συμμετοχής στην η-τάξη και η διαρροή των μαθητών μου με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Γι’ αυτό έκανα μια μικρή έρευνα. Επικοινώνησα με κάποιους από αυτούς για να δω γιατί δεν μπαίνουν αρκετά στο ασύγχρονο μάθημα. Η απάντησή τους ήταν, ότι η η-τάξη μου δεν ήταν αρκετά ελκυστική. Μετά το αρχικό σοκ, αποφάσισα να βρω τρόπους να αντιμετωπίσω το θέμα και να δημιουργήσω ένα πιο ολοκληρωμένο περιβάλλον μάθησης. Αν αυτό συμβαίνει και σε σας, πάμε να δούμε 9 ιδέες για να κάνετε την η-τάξη πιο ελκυστική.

Αν φτιάξετε την η-τάξη, θα έρθουν;

Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους γιατί δε μπορούν να πείσουν τους μαθητές τους να συμμετάσχουν. Σε άλλες η-τάξεις οι μαθητές επικονωνούσαν με τους εκπαιδευτικούς, αλλά όχι με τους συμμαθητές τους.

Palloff & Pratt, Building Online Learning Communities

Οι ιδέες

Δώστε αρκετές οδηγίες για την η-τάξη

Αρκετοί μαθητές αντιμετώπισαν προβλήματα εξοικείωσης και λειτουργίας με το eclass. Αν και είναι αυτό που λέμε ψηφιακοί ιθαγενείς (digital natives), είχαν δυσκολίες στην περιήγηση. Οπότε έκοψα το αρχείο PDF με τις οδηγίες για το e-class σε κομμάτια και τα ανέβαζα κάθε φορά που ζητούσα να κάνουν κάτι καινούργιο στην πλατφόρμα. Το πως μπορείτε να το κάνετε με το δωρεάν πρόγραμμα Foxit Reader μπορείτε να το δείτε εδώ.

Ενθαρρύνετε τη χρήση κινητών

Αν διαβάσατε το άρθρο μου «Mobile Learning: Ετοιμάστε το smartphone σας για τα επόμενα μαθήματα», θα διαπιστώσατε ότι δεν έχουμε υπολογιστές για όλα τα μέλη της οικογένειας. Το ίδιο και οι μαθητές μας. Όμως αυτό που είχαν τις περισσότερες ώρες στα χέρια τους (καλώς ή κακώς) ήταν το smartphone. Κι αυτό θέλησα να το εκμεταλλευτώ προς όφελος του μαθήματος. Οπότε τους ενθάρρυνα να κατεβάσουν την εφαρμογή του Eclass, να την εγκαταστήσουν στο κινητό τους και από εκεί να μπουν στο μάθημα.

Κάντε διαγωνισμούς ή ψηφοφορίες

Ο υγιής ανταγωνισμός είναι ευπρόσδεκτος στο μάθημά μου. Έτσι ο πρώτος διαγωνισμός ήταν να μου φτιάξουν οι μαθητές μου τη φωτογραφία του μαθήματος. Κάτι το οποίο τους φυλάω για έκπληξη: τις επόμενες μέρες θα τους ζητήσω να μου κάνουν ευχετήριες κάρτες στα Γερμανικά και να επιλέξουν τις τρεις που τους αρέσουν περισσότερο. Και επειδή έχω ήδη τις ημερομηνίες γενεθλίων, θα ανεβάζω μια ευχετήρια κάρτα στην πρώτη σελίδα του μαθήματος με το όνομά τους.

Φτιάξτε με τους μαθητές τον «προθάλαμο» της η-τάξης

Όταν έφτιαξα το μάθημα, έβαλα μια φωτογραφία και τους στόχους του μαθήματος. Στόχος μου ήταν να γνωρίζουν οι μαθητές μου από την είσοδό τους τι θα κάνουμε. Ωστόσο οι Elkins και Pinder δεν το θεωρούν απαραίτητο και επιμένουν ότι μπορούν να μπουν και στην αρχή της ενότητας ενός μαθήματος e-learning ή αλλού. Έτσι αποφάσισα να αφήσω τους μαθητές μου να αποφασίσουν αυτοί για τη φωτογραφία του μαθήματος ή τι είναι αυτό που θέλουν να βλέπουν πρώτο όταν μπουν στην η-τάξη: ένα τραγούδι, ένα βίντεο, μια σύντομη βιβλιοπαρουσίαση, μια ευχετήρια κάρτα αν έχουν γενέθλια κ.α.

Η η-τάξη της 5ης Δημοτικού

Βάλτε παιχνίδια αντί για ασκήσεις

Ποιος δεν τρελαίνεται για παιχνίδια; Οι μαθητές μου έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στα επιτραπέζια που παίζαμε στην παραδοσιακή τάξη. Γι’ αυτό το πρώτο που τους έδωσα ήταν το “Deutsch Lernen mit Mumbro und Zinell”, το οποίο έχει διάφορες θεματικές που έχουν σχέση με το μάθημά μου. Και θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Καθιερώστε θέμα της εβδομάδος- συζήτηση

Ανάλογα με το πόσο διαρκεί το μάθημα, μπορούμε να καθιερώσουμε σε ένα φόρουμ να συζητάμε με τους μαθητές για θέματα που τους απασχολούν. Θέματα που θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες: αν οι Γερμανοί μαθητές κάνουν μαθήματα e-learning, τι κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους στην περίοδο του Covid 19 κα. Αργότερα μάλλον θα δούμε θέματα όπως ασφάλεια στο ίντερνετ, γερμανικές ταινίες, έθιμα και γενικά πράγματα για τα οποία δε φτάνει ο χρόνος μας στην παραδοσιακή τάξη.

Φτιάξτε «κυλικείο»

Στο ηλεκτρονικό μάθημα πλέον έχουμε έναν χώρο όπου μπορούμε να συζητήσουμε για θέματα που έχουν σχέση με τα Γερμανικά, αλλά όχι απαραίτητα με την ύλη του μαθήματος. Είναι ένας χώρος που «χτίζουμε» την δικτυακή κοινότητά μας και ερχόμαστε σε επαφή μέσα στην η-τάξη. Οι μαθητές μου μέχρι τώρα γνωρίζουν ότι υπάρχουν κανόνες καλής συμπεριφοράς «Netiquette» και δε χρειάστηκε να επέμβω σε συζητήσεις.

Κάντε εκτεταμένη χρήση σύντομων βίντεο

Οι μαθητές μου βαριούνται εύκολα τα μεγάλα κείμενα. Αντίθετα προτιμούν να βλέπουν το περιεχόμενο σε βίντεο στο YouTube ή στο Vimeo. Οπότε, όπου είχα τη δυνατότητα αντικατέστησα μέρος του περιεχομένου με σύντομα βίντεο μέχρι 4-5 λεπτά.

Τα βίντεο στην η-τάξη θα πρέπει να: α) είναι σύντομα β) είναι διαδραστικά αν είναι μεγάλα, γ) συνοδεύονται από απομαγνητοφώνηση, δ) είναι οικονομικά σε μέγεθος, ε) χρησιμοποιούνται σε εκπαιδευτικά σενάρια και προσομοιώσεις

Timothy Anand, Συνιδρυτής και Διευθυντής της eNyota Learning

Επιβραβεύστε τους όταν συμμετέχουν ενεργά στην η-τάξη

Αν και χειροπιαστά δεν μπορούμε να τους δώσουμε κάτι, μπορούμε να φτιάξουμε ένα φύλλο με τα ονόματα στο μάθημα όπου θα προσθέτουμε emojis δίπλα στο όνομά τους. Δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι για υψηλά σκορ σε τεστ και ασκήσεις. Μπορεί να αξιολογηθεί η συμμετοχή και σε φόρα. Υπάρχουν μαθητές που δυσκολεύονται αρκετά στο μάθημα και θέλουμε να ενθαρρύνουμε και αυτούς. Επίσης, μπορούμε να ρυθμίσουμε τις ασκήσεις ή τα τεστ να δίνουν συνδέσμους σε αστεία βίντεο, τραγούδια, παιχνίδια κ.α. όταν οι μαθητές πετυχαίνουν μεγάλα σκορ.

Συμπέρασμα

Η έξοδος από την η-τάξη είναι πιο εύκολη… απλά δεν ξαναμπαίνεις στο μάθημα

Η διαρροή μαθητών από τις η-τάξεις δημιουργεί θέματα συνέχειας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όσο καλό και να είναι το περιεχόμενο, αν οι μαθητές δε βρουν ενδιαφέρον, δε θα μπαίνουν τακτικά στο μάθημα και δε θα συμμετάσχουν στις δραστηριότητες.

Εμείς όμως δεν το θέλουμε αυτό. Κατά την άποψή μου δεν έχει νόημα να ανεβάζουμε πλούσιο υλικό, όταν οι μαθητές δεν μπαίνουν. Γι’ αυτό πρέπει να τους προσελκύσουμε με διάφορες τεχνικές.

Οι ιδέες που διατύπωσα πιο πάνω μην περιμένετε να λειτουργήσουν από την πρώτη στιγμή που θα τις βάλετε. Αυτή τη στιγμή περιμένω κι εγώ με τη σειρά μου αντιδράσεις από τους μαθητές – ωστόσο οι πρώτες είναι ενθαρρυντικές.

Στην παραδοσιακή τάξη δεν έχουν τη δυνατότητα να σηκωθούν και να φύγουν από το μάθημα αν βαρεθούν. Από την η-τάξη μπορούν να φύγουν όποτε θέλουν ή να μη μπουν καθόλου αν βαρεθούν.

Με παιχνίδια, βίντεο, διαγωνισμούς, επιβραβεύσεις, χαλαρή κουβεντούλα και διαγωνισμούς αναμένεται να παραμείνουν οι μαθητές στις η-τάξεις και να παρακολουθήσουν με αμείωτο ενδιαφέρον το μάθημα.

Εσείς πώς προσελκύετε το ενδιαφέρον των μαθητών σας;

Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες από τις παραπάνω ιδέες και να μας πείτε πως λειτουργούν στο μάθημα;

Είμαι καθηγητής γερμανικών με 15 χρόνια εμπειρία στη διδακτική της Γερμανικής ως ξένη γλώσσα και στην ηλεκτρονική μάθηση. Έφτιαξα αυτό το blog για να μοιραστώ ιδέες, καλές πρακτικές και συμβουλές με συναδέλφους που ασχολούνται με την ηλεκτρονική μάθηση και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας διαδραστικού περιεχομένου.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer