Ξαφνικά βρεθήκαμε τρία μέλη στην οικογένεια να χρειαζόμαστε ταυτόχρονα υπολογιστή για τα ηλεκτρονικά μαθήματα. Και εγώ και η σύζυγος είμαστε εκπαιδευτικοί που διδάσκουμε σε δημόσια σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχουμε δύο κορίτσια, η μεγάλη είναι στην 2α δημοτικού και η μικρή στο νηπιαγωγείο. Εκτός από τη μικρή, που η νηπιαγωγός της στέλνει τακτικά φύλλα εργασίας και ηλεκτρονικό υλικό, και οι τρεις θα χρειάζεται να μπούμε στο eclass και στο Webex.
Υπολογιστές δεν υπάρχουν στο σπίτι και για τα τρία μέλη της οικογένειας. Καλές οι λύσεις που πρότεινε το Υπουργείο, αλλά στην πράξη ο καθένας θα χρειαστεί να έχει σχεδόν την ίδια ώρα πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μαθήματα. Η λύση που βρήκαμε ήταν τα smartphone μας. Τί κάναμε; Εγκαταστήσαμε τις απαραίτητες εφαρμογές από το Google Play, κάναμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στα κινητά, βρήκαμε 2 ζευγάρια handsfree (το ένα ξεχασμένο σε ένα συρτάρι από παλιά συσκευή) και φτιάξαμε χώρους e-learning στο σπίτι.
Τι θα χρειαστείτε
Ένα smartphone των τελευταίων 5 χρόνων, ένα ζευγάρι ακουστικά με handsfree και μερικά προγράμματα elearning και επικοινωνίας που θα εγκαταστήσετε από το Google Play (Android) ή το App Store (Apple). Επίσης, μια χαριτωμένη πινακίδα που να λέει ότι ο μπαμπάς και η μαμά είναι σε Webex meeting σαν αυτή.
Κινητά και ακουστικά (hardware)
Έχουμε ήδη 2 κινητά τηλέφωνα (Redmi Note 4X, 3GB Ram, 5.5” οθόνη) του 2017. Σε γενικές γραμμές δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, αν και συμπλήρωσαν ήδη 3 χρόνια ζωής. Εκτός από παιχνίδια, «τρέχουν» τις εφαρμογές που θέλουμε εξαιρετικά καλά. Ένα handsfree βρήκαμε από παλαιότερη συσκευή σχεδόν αχρησιμοποίητο. Ωστόσο, μας έλειπε ακόμα ένα. Τελικά το παρήγγειλα ηλεκτρονικά και είναι το Samsung EG900. Σε ηλεκτρονικό κατάστημα το βρήκα στα 7.90, οπότε αν σας λείπουν ακουστικά κάντε μια ανάλογη αγορά.
Εφαρμογές e-learning και επικοινωνίας (software)
Πριν εγκαταστήσουμε ο,τιδήποτε, κάναμε μια σύντομη συζήτηση σε τι πλατφόρμες χρειαζόμαστε πρόσβαση. Και οι δυο μας χρησιμοποιούμε σύγχρονες και ασύγχρονες πλατφόρμες ηλ. μάθησης, τηλεφωνία μέσω ίντερνετ και ένα ιστολόγιο, όπως αυτό που επισκέπτεστε. Ευτυχώς οι ηλεκτρονικές τάξεις έχουν όλες εφαρμογές και για Android και για iOS οπότε δε θα δυσκολευτείτε να τις βρείτε και να τις εγκαταστήσετε.
Ασύγχρονες πλατφόρμες:
- E-class
- Moodle
- Schoology
Σύγχρονες πλατφόρμες
- Webex
- Zoom
- WizIQ
Blogging
- WordPress
- Blogger
Τηλεφωνία μέσω ίντερνετ
- Skype
- Viber
- Messenger
Ρυθμίσεις προγραμμάτων και ειδοποιήσεις
Μόλις εγκαταστήσετε όσα προγράμματα σας είναι απαραίτητα:
- Κάντε login με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης σε κάθε ένα πρόγραμμα ξεχωριστά
- Δοκιμάστε αν λειτουργούν τα handsfree σας. Ακούτε ήχο; Παίρνει ήχο το μικρόφωνο;
- Βρείτε ένα σημείο όσο πιο κοντά γίνεται στο ρούτερ για καλύτερο σήμα
- Κλείστε όσες ειδοποιήσεις δε σας είναι χρήσιμες για να μη σας αποσπάσουν από το μάθημα (δείτε το βίντεο κάτω)
Χώροι e-learning στο σπίτι μας
Ο καθένας μας διάλεξε έναν χώρο στο σπίτι, από όπου θα δουλεύει για όσο κρατάει η καραντίνα. Η μεγάλη κόρη το δωμάτιό της, η γυναίκα μου την τραπεζαρία κι εγώ την κουζίνα. Και η πιο μικρή κόρη αλωνίζει σε όλο το σπίτι, αγνοώντας όποια πινακίδα ή «σσσσσς, κάνουμε μάθημα».
Περιορισμοί
Τα παραπάνω προγράμματα στις ασύγχρονες ηλεκτρονικές τάξεις (e-class, moodle) επιτρέπουν μόνο την πρόσβαση και όχι τη δημιουργία υλικού και δραστηριοτήτων. Οπότε χρησιμοποιήστε τα για να έχετε πρόσβαση στις εργασίες που στέλνουν οι μαθητές για βαθμολόγηση. Μπορείτε επίσης να συμμετέχετε σε συζητήσεις μέσα σε φόρα, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε τροποποιήσεις μέσα στο μάθημα.
Επίσης, ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε θέμα με το Wifi. Αν δε μπορέσετε να δουλέψετε κοντά στο router και δεν έχετε καλό σήμα Wifi, θα χρειαστεί να περάσετε το ίντερνετ μέσα από την πρίζα του ρεύματος με ένα Powerline Kit. Ένα εξαιρετικό άρθρο για το πως γίνεται έχει δημοσιεύσει το Techgear και στα ηλεκτρονικά καταστήματα θα βρείτε αρκετές λύσεις.
Τα συμπεράσματά μας στην οικογένεια
Το να δουλεύουμε εξ αποστάσεως είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για την οικογένειά μας. Μέχρι τώρα μόνο εγώ είχα αυτό το «προνόμιο» κατά περιόδους. Φυσικά υπολογιστές για όλα τα μέλη της οικογένειας δεν υπάρχουν και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό θα ήταν απαραίτητο. Τα smartphone μας κατάφεραν να ανταποκριθούν εξαιρετικά, παρόλο που δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας ή ακριβά για την εποχή τους. Υποθέτω ότι ακόμα και με ένα φτηνό ή παλιό κινητό που έχει 2GB Ram μπορείτε κι εσείς να εκμεταλλευτείτε το mobile learning.
Μην αγοράζετε ακριβά ακουστικά, αν δεν έχετε απαιτήσεις για μουσική. Ψάξτε στα συρτάρια σας ή ρωτήστε κάποιο γνωστό σας αν έχει ένα ζευγάρι που μπορεί να σας δανείσει.
Οι πρώτες δοκιμές που κάναμε (προσομοίωση), μας έδωσαν μια καλή εικόνα. Τα μέλη σέβονται την ώρα που γίνονται τα σύγχρονα μαθήματα και δουλεύουν στους δικούς τους χώρους. Ακόμα και η Αναστασία (η μικρή κόρη) δείχνει να καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να ενοχλεί.
Φυσικά όλα αυτά πρέπει να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες, με κανονικά μαθήματα ώστε να βελτιώσουμε ό,τι δεν πάει καλά. Ή να βρούμε άλλες λύσεις που θα κάνουν πιο ευχάριστη την εμπειρία μας με τα ηλεκτρονικά μαθήματα.
Εσείς πώς λύσατε το πρόβλημα της έλλειψης υπολογιστών σπίτι; Δοκιμάσατε τα κινητά; Πώς σας φάνηκε η εμπειρία; Πώς αντιμετωπίσατε το πρόβλημα των «χώρων e-learning»;