Ερωτηματολόγιο πάνω στην τεχνολογική υποδομή μαθητών στην ηλεκτρονική μάθηση

Η τεχνολογική υποδομή μαθητών και εκπαιδευτικών παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στην εξ αποστάσεως ηλεκτρονική μάθηση. Σταθεροί-φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, και tablet, όλα έχουν επιστρατευτεί στις «ηλεκτρονικές τάξεις». Τις περισσότερες φορές το μάθημα (σύγχρονο και ασύγχρονο) κυλάει αρκετά ομαλά και η εμπειρία είναι πολύ ευχάριστη για όλους. Ωστόσο έχετε σίγουρα ακούσει παράπονα ότι το βίντεο στο Youtube δεν κατεβαίνει, ο ήχος στην τηλεδιάσκεψη κάνει διακοπές, το υλικό δε φαίνεται σωστά στην οθόνη του κινητού, η κάμερα κολλάει κα.

Έχετε εικόνα με ποιον τρόπο οι μαθητές σας έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική σας τάξη; Μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετάσχουν με τα ηλεκτρονικά τους μέσα (υπολογιστές, κινητά, tablet) στις σύγχρονες και ασύγχρονες δραστηριότητες του μαθήματος; Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης που επιλέξατε έχει λογισμικό για το κινητό που θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση;

Με το ερωτηματολόγιο που προτείνω μπορείτε να αποκτήσετε καλύτερη αντίληψη για τα μέσα που έχουν οι μαθητές στη διάθεσή τους, ώστε να μη σχεδιάσετε υλικό και δραστηριότητες που υπερβαίνουν τις τεχνολογικές δυνατότητες της ομάδας-στόχου.

Μερικά προβλήματα

Οι μαθητές σας δεν έχουν εκτυπωτή και δεν μπορούν να κάνουν μια άσκηση που απαιτεί την εκτύπωση φύλλων εργασίας. Δε διαθέτουν μικρόφωνο στον σταθερό τους υπολογιστή και δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε σύγχρονες τηλεδιασκέψεις. Σκοπεύετε να εκμεταλλευτείτε εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) στα κινητά των μαθητών και αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την «ηλικία» κάποιων συσκευών.

Τα παραπάνω λύνονται σχετικά εύκολα. Ωστόσο μπορεί να διαπιστώσετε ότι μέρος του υλικού που επιλέξατε δεν προβάλλεται σωστά στο κινητό γιατί έχει σχεδιαστεί για οθόνη υπολογιστή. Επίσης, κάποιοι από τους μαθητές δεν μπορούν να δουν το βίντεο που έχετε συνδέσει στην πλατφόρμα, γιατί το σήμα της κινητής τηλεφωνίας διακόπτεται συνεχώς. Άλλες φορές μπορεί να θεωρήσετε δεδομένο ότι οι μαθητές μπορούν να εγκαταστήσουν ένα πρόγραμμα που είναι απαραίτητο για το σύγχρονο ή ασύγχρονο μάθημα. Αλλά ο μόνος υπολογιστής που βρίσκεται στο σπίτι είναι κάποιου γονέα… και αυτός είναι χρεωμένος από τη δουλειά. Και δεν επιτρέπει την εγκατάσταση προγραμμάτων.

Ο στόχος

Ο στόχος σας είναι να έχετε μια πλήρη εικόνα πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε και να φτιάχνετε το υλικό ή να προβλέψετε εναλλακτικές. Όσο καλύτερη αντίληψη έχετε για τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές σας συμμετέχουν στις ηλεκτρονικές τάξεις, τόσο πιο αποτελεσματικές δραστηριότητες και ασκήσεις μπορείτε να ενσωματώσετε στο μάθημα.

Το ερωτηματολόγιο

Το παρακάτω ερωτηματολόγιο μπορείτε να το στείλετε σε αρχείο Word στους μαθητές σας ή καλύτερα να το ανεβάσετε στο Google Forms. Επίσης μπορείτε κι εσείς να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε αντικείμενα και να το προσαρμόσετε στην ομάδα-στόχο. Για δική σας ευκολία μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας εδώ.

Υπολογιστές

  1. Έχετε ηχεία και μικρόφωνο;
  2. Έχετε ακουστικά;
  3. Έχετε κάμερα;
  4. Τί λειτουργικό σύστημα έχετε;
  5. Έχετε πρόσβαση στο ίντερνετ;
  6. Τί σύνδεση έχετε στο διαδίκτυο;
  7. Τί φυλλομετρητή (browser) έχετε;
  8. Τί μέγεθος οθόνης έχετε;
  9. Έχετε εκτυπωτή;
  10. Μπορείτε να εγκαταστήσετε προγράμματα;

Κινητά τηλέφωνα/tablet

  1. Θα χρησιμοποιήσετε κινητά τηλέφωνα/tablet;
  2. Ποια μοντέλα;
  3. Τι λειτουργικό σύστημα έχετε;
  4. Τι φυλλομετρητή (browser) έχετε;
  5. Τί σύνδεση έχετε στο διαδίκτυο;
  6. Μπορείτε να εγκαταστήσετε προγράμματα;
Επόμενα βήματα

Πολλά από τα παραπάνω μπορεί να τα θεωρήσετε δεδομένα και ίσως είναι. Υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα της τελευταίας πενταετίας ανταποκρίνονται συνήθως χωρίς προβλήματα στις ανάγκες της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο είναι χρήσιμο να ξέρετε από την αρχή την υποδομή των μαθητών, ώστε να αντικαταστήσετε περιεχόμενο του μαθήματος που πιθανόν να δημιουργήσει ασυμβατότητες με κάποιες συσκευές ή λειτουργικά (Windows, Linux, OSX). Επίσης, αν διαπιστώσετε ότι ορισμένοι μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν μεγάλα βίντεο, καλό είναι να διατίθενται με κάποιο τρόπο από το εκπαιδευτικό ίδρυμα σε DVD ή USB Stick.

Θα βοηθούσε αρκετά, αν οι μαθητές και οι γονείς γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιο είναι το απολύτως μίνιμουμ σε απαιτήσεις λογισμικού/υλικού (hardware/software) για να παρακολουθήσουν χωρίς πρόβλημα το ηλεκτρονικά μάθημα. Η αγορά ενός φτηνού μικροφώνου για τον σταθερό υπολογιστή ίσως να μη δυσκολέψει κάποια νοικοκυριά, αλλά στην κρίση του Covid 19 έχουμε δει να εξαφανίζονται από τα ράφια των ηλεκτρονικών καταστημάτων οι κάμερες (web cams). Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη, αν έχετε σχεδιάσει δραστηριότητες μέσω τηλεδιάσκεψης που απαιτούν τη χρήση κάμερας.

Ποιες ερωτήσεις λείπουν από το ερωτηματολόγιο ή ποιες θεωρείτε περιττές; Πώς θα το βελτιώνατε ώστε να αποτυπώνει καλύτερα την τεχνολογική υποδομή που διαθέτουν οι μαθητές σας; Θα ήθελα πολύ να διαβάσω τη γνώμη σας εδώ ή στις ομάδες κοινωνικής δικτύωσης.

Είμαι καθηγητής γερμανικών με 15 χρόνια εμπειρία στη διδακτική της Γερμανικής ως ξένη γλώσσα και στην ηλεκτρονική μάθηση. Έφτιαξα αυτό το blog για να μοιραστώ ιδέες, καλές πρακτικές και συμβουλές με συναδέλφους που ασχολούνται με την ηλεκτρονική μάθηση και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας διαδραστικού περιεχομένου.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer