Υλικό που θα λατρέψουν οι μαθητές σας: 4 μυστικά

Από τη μέρα που πάγωσαν τα μαθήματα στις παραδοσιακές μας τάξεις, έχουμε επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό για ψηφιακό υλικό. Ο βασικός μας στόχος είναι να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών μας αμείωτο και να συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε στη μαθησιακή τους πορεία.

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας 4 μυστικά για την επιλογή ή τη δημιουργία ψηφιακού υλικού που θα λατρέψουν οι μαθητές σας. Το υλικό στις πλατφόρμες ηλ. μάθησης θα πρέπει να είναι μικρό σε διάρκεια, ποιοτικό, συμβατό με φορητές συσκευές, οικονομικό σε όγκο δεδομένων και διασκεδαστικό. Έχετε πάντα υπόψη ότι στα χέρια των μαθητών μας πιθανότητα να βρίσκονται πιο συχνά κινητά τηλέφωνα και tablet, παρά υπολογιστές.

Χρήση Κινητών Τηλεφώνων Παγκοσμίως 2016-2020. Πηγή

Η ομάδα-στόχος

Οι μαθητές μας έχουν κάνει το κινητό τους επέκταση του χεριού τους. Αν ψάχνουν για οδηγίες πηγαίνουν στο Youtube. Αν θέλουν μια δημιουργική ιδέα, πηγαίνουν στο Pinterest. Αν θέλουν να εκφράσουν τι νιώθουν, ανεβάζουν φωτογραφία στο Instagram (το λένε Instamood). Γενικά έχουν απαιτήσεις σε περιεχόμενο που είναι καλής ποιότητας και σύντομο. Θέλουμε να τους κρατήσουμε στο περιβάλλον e-learning; Θα χρειαστεί να προσαρμόσουμε ανάλογα το υλικό.

Πως μπορούμε να τραβήξουμε την προσοχή των μαθητών που εύκολα αποσπάται;

Σε έναν κόσμο που οι περισσότεροι τσεκάρουν το κινητό τους 9 φορές την ώρα και ο ανταγωνισμός για να προσελκύσει κανείς την προσοχή των χρηστών είναι τώρα ιδιαίτερα σκληρός, δε χρειάζεται να απορεί κανείς που το σύντομο σε διάρκεια ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Kirstie Greany, Σύμβουλος Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Το υλικό που θα λατρέψουν οι μαθητές σας

1. Είναι σύντομο σε διάρκεια

Αν έχετε τη συνήθεια να μη βλέπετε ολόκληρο το βίντεο στο Youtube, να ξέρετε ότι το ίδιο κάνουν οι μαθητές σας. Αν δε διαβάζετε ολόκληρο το κείμενο σε ένα άρθρο, αλλά το διαβάζετε διαγώνια, σίγουρα το κάνουν και οι μαθητές σας. Το ίδιο ισχύει και με τα Podcasts.

Το υλικό που διαθέτουμε θα πρέπει να έχει μικρή διάρκεια, να μεταφέρει το μήνυμα που θέλουμε και να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Π.χ. Αν τους ζητήσουμε να διαβάσουν κείμενο, μελέτη έχει δείξει ότι ο χρόνος ανάγνωσης είναι 238-260 λέξεις/λεπτό στη μητρική γλώσσα (στη μελέτη Αγγλική). Ωστόσο, ο χρόνος σίγουρα ανεβαίνει, καθώς η ανάγνωση σε υπολογιστές/κινητά τηλέφωνα είναι πιο απαιτητική και εξαρτάται και από το μέγεθος και την ποιότητα της οθόνης.

2. Είναι ποιοτικό

Το βίντεο που θα τους δώσουμε θα πρέπει να μην είναι θολό, να έχει καλή ακουστική, να είναι εύκολο στην κατανόηση και να μην δημιουργεί σύγχυση. Το ίδιο ισχύει με τα Podcasts. Αν υπάρχουν ήχοι μέσα στην ηχογράφηση που δυσχεραίνουν την κατανόηση, οι μαθητές μας θα εκνευριστούν και θα το σταματήσουν.

Μια καλή ιδέα είναι να το δοκιμάσουμε στο δικό κινητό ή υπολογιστή όταν πχ. στο σπίτι υπάρχουν θόρυβοι όπως παιδιά να παίζουν, ήχοι από το περιβάλλον, διαφορετικοί φωτισμοί κτλ. Φαίνεται ικανοποιητικά το βίντεο κάτω από απαιτητικές συνθήκες; Ακούγεται σωστά το Podcast ή έχει ληφθεί με χαμηλή στάθμη και δύσκολα θα το ακούσουν οι μαθητές; Το κείμενο είναι εύκολο στην κατανόηση;

3. Είναι συμβατό με τα κινητά τους

Θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι μαθητές μας θα έχουν πρόσβαση στο υλικό από τα κινητά. Και αυτό γιατί βρίσκονται πιο εύκολα στα χέρια τους, τα χρησιμοποιούν για διασκέδαση και μπορούν να τα πάρουν μαζί και να βγουν στην αυλή/μπαλκόνι για να πάρουν ίντερνετ από τη γειτονιά ή το δήμο, αν δεν έχουν.

Το υλικό θα πρέπει να απεικονίζεται σωστά και στις οθόνες των κινητών και να μην κόβει το περιεχόμενο. Επιπλέον, θα πρέπει να λειτουργεί σωστά αν πχ. ο μαθητής αναμένεται να έχει κάποια διάδραση. Δοκιμάστε αν τα ηλεκτρονικά σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, μέμορι, διαδραστικές ασκήσεις λειτουργούν σωστά το ίδιο στον υπολογιστή όπως και στο κινητό.

Οι φορητές συσκευές σε ποσοστά χρήσης

4. Είναι διασκεδαστικό

Ένα βαρετό βίντεο δύσκολα θα κρατήσει κάποιον προσηλωμένο για πολλή ώρα. Ειδικά όταν οι πειρασμοί στην ασύγχρονη εκπαίδευση είναι μεγάλοι. Λέγονται Facebook, Instagram, Snapchat PUBG κα.

Ένα διασκεδαστικό βίντεο που θα τραβήξει την προσοχή των μαθητών έχει πολλές πιθανότητες να τους ενεργοποιήσει και να τους κάνει να θέλουν να δουν το επόμενο που έχουμε ετοιμάσει. Το ίδιο και ένα διαδραστικό παιχνίδι ή ένα WebQuest που μαζεύουν πόντους ή αντιμετωπίζουν κάποιου είδους πρόκληση.

Συμπέρασμα

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει τις μεγάλες διαλέξεις, την ατελείωτη θεωρία σε βιβλία και τις βαρετές εργασίες. Ή τουλάχιστον δείχνουμε ανοχή. Δε συμβαίνει όμως και το ίδιο με μια γενιά της οποιας η ενασχόληση με το υλικό στο ίντερνετ διαρκεί από δευτερόλεπτα ως και λίγα λεπτά. Αν βαρεθούν οι μαθητές μας, δε θα ασχοληθούν με το περιεχόμενο και θα εγκαταλείψουν. Φυσικά δεν τα καταφέρνω πάντα να έχω υλικό που θα λατρέψουν οι μαθητές.

Ωστόσο όταν επιλέγω υλικά για τα ηλεκτρονικά μαθήματα:

• Σκέφτομαι σαν μαθητής
• Προσθέτω συνδέσμους για να εξάψω την περιέργειά τους
• Το δοκιμάζω πριν το στείλω στους μαθητές (ιδανικά)

Αν ψάχνετε για πηγές ψηφιακού περιεχομένου μην παραλείψετε επισκεφτείτε το άρθρο Μαθησιακά αντικείμενα (learning objects): 3 πηγές δωρεάν ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου και πως μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε

Για το μάθημα των Γερμανικών έχω φτιάξει ήδη σελίδα με υλικό εδώ.

Πώς επιλέγετε εσείς το υλικό σας;

Τι εμπειρίες έχετε από τους μαθητές σας;

Πηγές:

8 Tips for Creating Effective Microlearning Courses
5 inspiring microlearning examples: Inspiration for 2020
4 Tips On Making Your Microlearning Strategy A Success

Είμαι καθηγητής γερμανικών με 15 χρόνια εμπειρία στη διδακτική της Γερμανικής ως ξένη γλώσσα και στην ηλεκτρονική μάθηση. Έφτιαξα αυτό το blog για να μοιραστώ ιδέες, καλές πρακτικές και συμβουλές με συναδέλφους που ασχολούνται με την ηλεκτρονική μάθηση και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας διαδραστικού περιεχομένου.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer